Vyhledávání

Menza: Zázvor, džus a tabasco? Na pána!

S blížícími se zkouškami člověk zjišťuje, že čím víc věcí dělá, tím méně toho stíhá. Nejsem výjimkou. Na oběd si ale čas udělám, i když málokdy v menze na 17. listopadu. Takže opět na rektorát! Zdravotní stav je již v pořádku, takže mi přišlo vhod vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci chutí. Jednalo se ale o správnou volbu?

Jak je tomu každý semestr, i tento se mi povedl husarský kousek – vyhodil jsem totiž peníze oknem. Začátkem listopadu se v Olomouci konala jistá večerní akce, před kterou nebylo ke škodě se najíst. V pátek odpoledne, tedy v den akce, jsem usedl k nabídce jídel a povšiml si katova šlehu. Nedávno mě poměrně vydatně zasytil, takže nebylo nad čím přemýšlet. Když jsem však přišel k branám menzy, nechtěly se otevřít. Nenapadlo mě totiž, že v pátek v šest večer už asi nikdo vařit nebude. Doufám, že oněch čtyřicet korun půjde aspoň na nějaké dobročinné účely. Naštěstí se jednalo asi o jediný průšvih onoho týdne. Těch světlých stránek měl mnohem více. Uzdravil jsem se a mé nepohodlné boty jsou už pohodlné. Navíc se mi povedlo vytvořit si maskování v podobě nechtěného sundání vousů. Na podrobnosti se raději neptejte. Jinými slovy – už nekulhám, nevypadám jako bezdomovec a nevydávám chraplavé zvuky. Takže vzhůru do menzy!

Nejsem si úplně jist, jestli se tento pokrm objevil v nabídce i předtím. Panský kuřecí steak by určitě upoutal mou pozornost vzhledem k ingrediencím uvedeným v závorce – zázvor, džus, sójová omáčka, tabasco a med. Jako nějaká grilovací omáčka nebo marináda to nezní špatně, ale jak si s tím asi poradí menza? Zajímavá otázka. V kombinaci s hranolky by to nemuselo být špatné.

Půl hodiny před uzavřením výdejny jsem vzal tác, pípnul ISIC a pohodlně se usadil. Od pohledu vypadalo jídlo poměrně dobře. Mě však nejvíce zajímala právě ona omáčka. A musím říct, že nezklamala. Příjemně sladkokyselá chuť, mírně pikantní. Pro někoho možná až moc, podle mě přiměřeně. Hranolky byly trošku tvrdší, ale omáčka vše napravila. A maso? Jemné, šťavnaté a ochucené podobně jako omáčka. Nevím, jak ostatní strávníci, ale já byl spokojen.

Jak sami vidíte, experimentování se občas vyplácí. Neděste se tedy rozličné palety surovin, která se v jídle nachází, a občas to zkuste. Minimálně ten zázvor a med by vás měl zlákat. Pokud bude menza touto cestou pokračovat, asi budu mít problém nějaké pokrmy labužnicky zpranýřovat. Na druhou stranu budu asi rád.

Kuřecí steak panský (zázvor, džus, soj. omáčka, tabasco, med, mouka hl.), hranolky, 52 Kč, konečná známka: 1

Michal Bajnok

Cimrmanovský přízrak hrající si na novináře. Jsem nepříjemný, údajně kulhám a rád štvu lidi. Občas mě potkáte při nočních procházkách Olomoucí nebo v menze, kde si fotím talíř.