Vyhledávání

Menza: Podrž mi pivo, to dám

Opět měním výdejnu. Časové důvody mi nedovolují procházku až na hlavní menzu. Zdravotní stav se však zlepšil a s ním i chuť k jídlu. Paradoxně jsem však zvolil jídlo, které bych si za normálního stavu nevybral. Žiju totiž zdravě, abyste věděli. Jak mi chutnala premiéra sójového masa? Čtěte a smějte se mi.

Zpočátku vypadalo vše báječně. Má nemoc ustoupila, počasí se zlepšilo, většinu povinností jsem splnil s předstihem. Den jako malovaný pro návštěvu menzy. Jelikož poslední dobou žiji zdravěji, než bych kdy čekal, že mě vůbec bude bavit, volba oběda padla na jídlo plné zeleniny a takových těch věcí, o kterých se traduje, že by měly být zdravé. Nebo se tak alespoň tváří, jelikož je jí vegetariáni a vegani. Nerad bych, aby došlo k jakémukoli nedorozumění z vaší strany, že se zde dopouštím nějaké formy paušalizace. Sója ve mně ale vyvolává pocit zdravé stravy. A jelikož jsem přestal pít alkohol, peníze, které jsem za něj utrácel, nyní vrážím do zeleniny a podobně. Přišlo mi moudré vstoupit do neznámé gastronomické řeky. Jinými slovy jsem zvolil metodu původem z nejmenovaného „kulinářského“ pořadu, konkrétně metodu „nejím, ale ochutnám“. Což se následně ukázalo jako velký špatný.

Jak je již uvedeno výše, z časové tísně bylo moudřejší navštívit výdejnu v ulici Křížkovského. Celý den jsem totiž trávil v knihovně. Řada sice vedla až ven, ale postupovala rychle vpřed. V rychlosti jsem tedy vzal tác, příbor, pípnul ISIC a paní z výdeje mi předala talíř s přírodními sójovými plátky s bramborami a dušenou zeleninou. Nejprve působil talíř velmi lákavě. Především svou barevnou pestrostí. To můžete ostatně vidět na fotografii, která je konečně kvalitní. Minimálně lepší než ty předešlé. Název asi není nutné rozebírat. Vrhněme se tedy k jídlu samotnému.

Zeleninovou směs tvořil hrášek, kukuřice a mrkev. Řekl bych, že standard. Dušená byla asi na másle, které šlo spolehlivě cítit. V tuto chvíli mi dochází inspirace, protože vše zajímavé jsem už asi řekl. Vařené brambory chutnaly jako vařené brambory a sójové plátky nechutnaly nijak. Nebudu do ničeho moc zabrušovat, jelikož jsem tepelně upravenou sóju jedl poprvé, ale při rozhovoru s jednou kolegyní mi bylo řečeno, že plátky pravděpodobně nijak neochucovali. Jinak by v chuti nebyl jen lehký závan chleba. Nicméně tisíc lidí, tisíc chutí. Já osobně neumím posoudit, jestli pokrm měl chutnat tak, jak chutnal. Pokud ale byla pravda, co mi říkala kolegyně, tak si s přípravou plátku asi zaměstnanci menzy moc práce nedali. Nejzajímavější na jídle byla prakticky jen ta dušená zelenina.

Jednou za semestr si beru svůj kouzelný perk, privilegium nebo lenost hodnocení. Nazývejte to, jak chcete. V tento den mě však mrzelo, že jsem oné výhody nevyužil, protože na tomto pokrmu opravdu nebylo co hodnotit. Vše bylo tak obyčejné, až mi z toho bylo smutno. Ačkoliv co taky chcete mít extra na vařených bramborech, dušené zelenině a sóje? Zmíním asi jen to, že plátky byly bez chuti.

Přírodní sójové plátky, brambory, dušená zelenina, 35 Kč, konečná známka: 2

Michal Bajnok

Cimrmanovský přízrak, hrající si na novináře. Jsem nepříjemný, údajně kulhám a rád poučuji. Občas mě potkáte při nočních procházkách Olomoucí.