Vyhledávání

RESTAURACE: Za vietnamskými chutěmi do Maison Viet na náměstí Republiky

Každý milovník asijské kuchyně hledá kvalitní potěšení pro své chuťové buňky. Odbýt se smaženými nudlemi v nejbližším fastfoodu se sice někdy hodí, ale náročnější zákazník se s takovou nespokojí. V nedlouho otevřené vietnamské restauraci Maison Viet, která sídlí přímo na náměstí Republiky, na vás dýchne atmosféra pravé asijské kuchyně. Kromě elegantního a osobitého interiéru na návštěvníky čeká i velký gurmánský zážitek.

Restaurace se nachází přímo v srdci náměstí Republiky, pár kroků od tramvajové zastávky. Již zvenku ji určitě nepřehlédnete, dům i okna jsou označeny logem Maison Viet. Interiér je velmi prostorný a obsahuje spoustu míst k sezení. Rezervace proto dle mého názoru není třeba, o restauraci totiž spoustu lidí ani neví, což je jednoznačně velká škoda.

V jídelním lístku najdete širokou škálu tradičních vietnamských specialit. Všechny pokrmy mají vlastní cizí název, ale pro ty méně znalé je každý z nich vysvětlen i česky. Můžete si zkusit například tradiční vietnamskou polévku PhỞ, kterou tvoří primárně rýžové nudle a všemožná zelenina. Jestli si polévku vychutnáte s kuřecím nebo hovězím masem, to už je na vás. Rýžové nebo skleněné nudle jsou základem většiny vietnamských pokrmů, například do BÚN BÒ NAM BỘ vám k nim přidají restované hovězí maso, arašídy a zeleninu. Vše se většinou dochutí jemnou citrónovou omáčkou, která vašemu obědu či večeři dodá specifickou chuť Vietnamu. Rýže je jako příloha samozřejmostí, můžete si ji dát na kari, s hovězím nebo krevetami. Za ochutnání zajisté stojí také závitky, které si můžete objednat smažené anebo takzvané jarní, které jsou pouze zabalené v rýžovém papíru.

V době oběda se můžete stavit na polední menu, které se ale příliš neliší od nabídky ve stálém jídelním lístku. Rozdílem je pouze zúžení na pár pokrmů a o pár korun nižší cena. Cenově je ale tento vietnamský podnik velmi přijatelný. Asijská kuchyně je celkově o něco dražší než ostatní, ale kolem 130 korun si zde člověk pochutná na velmi kvalitním obědu nebo večeři. Ti „asijsky“ zručnější mohou použít hůlky, na stole ale budete mít i klasický příbor. Obsluha byla příjemná a rychlá, ve večerních hodinách začnete jíst do deseti minut. Při plnější restauraci to nejspíš bude trvat trochu déle, ale jistě ne tak, aby vás mezitím přešla chuť. Co se týče porcí, budete odcházet s plným žaludkem. A jestli ne, můžete se doplnit třeba jedním z tradičních vietnamských dezertů.

Maison Viet vás jistě rád přivítá každý všední den a v sobotu od 10.30 do 22.00. V neděli zavírají o hodinu dříve. Jestli jste nadšenec do asijských chutí jako já, návštěva tohoto podniku by měla být samozřejmostí.

 

Fotografie: Simona Vondrová, www.jsemzolomouce.cz

Simona Vondrová

Nejraději pracuji u šálku kvalitní kávy a relaxuji se sklenkou dobrého vína. Miluji hory a ještě více oceán. Narodila jsem se pro život v rušném městě, ale potřebuji i chvíle na samotě u lesa. Mou vášní je zdravý životní styl a cvičení, občas také zhřeším čokoládou u romantické komedie. A věřím v osud, protože náhody neexistují.