Vyhledávání

Masové muffiny

Nevím jak vy, ale já miluji sladké jídlo – buchty, koláče a hlavně klasické muffiny. Bohužel, většina mých přátel to má přesně naopak a mezi jejich oblíbené pochoutky nepatří nic, co neprošlo přes prase. Proto musela přijít na řadu moje kulinářská tvořivost a trochu rad z internetu, aby vznikly originální masové muffiny. A jelikož málokdy něco vážím nebo přesněji měřím, předem se omlouvám za nepřesné množství surovin. Rozpočet vychází asi na 12 velkých muffin (pečených ve formě) – malé formičky nepoužívám, protože by s nimi bylo moc práce a málo užitku. Moji známí většinou ocení větší porce a ještě větší množství. Ingredience:
  • Tmavý rohlík (tedy pokud nefandíte těm světlým – je to čistě vaše volba)
  • Kuřecí prsíčka (nebo jakýkoli jiný kus kuřete) – asi 200 g
  • Slanina nakrájená na tenké, dlouhé plátky – stačí 24 plátků (které můžou vážit asi 100 nebo 200 g, kdo ví)
  • Kostka eidamu vcelku – přibližně 200 g (nebo odpovídající množství strouhaného sýru, ale to je pro ty lenošnější a majetnější)
  • Vajíčka – 6 nebo 10 (podle potřeby a vašeho mínění, nic zásadního se tím neovlivní, jen můžete mít muffinky trošku menší)
  • Koření, olivový olej, jiné druhy sýrů, trocha salámu navíc, cokoliv podle vaší chuti (petrželka, pažitka aj.)
Postup:
  • Kuře nakrájejte na malé kousíčky, pořádně nakořeňte (případně načesnekuje) a naložte do olivového oleje (nejlépe den dva před vlastní     realizací projektu masový muffin).
  • Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s rozmíchaným vajíčkem, můžete lehce ochutit.
  • Na masové muffiny se nemusí plech ani formičky vytírat tukem ani vysypávat moukou, stačí vzít rohlík, bagetu nebo pečivo podobného  charakteru, nakrájet je na tenké plátky a do každé formičky na muffin dát jeden kousek.
  • Napříč formičkami na muffiny přes pečivo položte dva překřížené plátky slaniny tak, aby plně zakryly dno, ale aby stále
  • o kousek přečnívaly.
  • Dále dejte do každé formičky lžičku nebo dvě kuřecí směsi a navrch několik dalších lžiček sýrovo-vaječné směsi.
  • Poledním krokem je spíše dekorativní úprava – přečnívající kousky slaniny položte na obsah muffin, završíte tím fázi před pečením. Celá formička by neměla být plnější než do ¾ aby vám všechno těsto nenabobtnalo ven.
  • Pečte v elektrické troubě asi na 200 – 220 °C. Podle nálady vaší trouby, rozhodně pečte raději pomaleji a déle, aby se kuře pěkně propeklo .
Nechte muffiny ve formě zlehka vychladnout tak, aby celá hmota ztuhla a spojila se dohromady. Masové muffiny můžete servírovat i v papírových formičkách na klasické muffiny. Nakonec prosím necukrovat!