Vyhledávání

Degustace laických odborníků

Víno patří k Moravě stejně jako jasnovidectví ke kněžně Libuši. Jelikož pocházím z Moravy, propadla jsem kouzlu tekutého slunce v láhvi i já. Pod záminkou: „My přeci degustujeme!“ rádi ochutnáváme víno do pozdních hodin nedbaje kohoutího kokrhání. S přítelem občas trávíme víkendy na chalupě, kde se dá nerušeně odpočívat v krásné přírodě, čerpat síly na další týden a také řádně degustovat. Sice se už považujeme takřka za odborníky, ale i mistr tesař se někdy utne…

Jeden takový brzký zimní víkend jsme přijeli na chalupu, zatopili v krbu, zabalili se do dek a jali se hledat nějakou tu lahvinku k doladění atmosféry. Jako první přišla na řadu lednice – tam se totiž voňavý poklad chladí nejčastěji. A hned jsme byli úspěšní – ve dveřích lednice si hověla skleněná láhev s jemně zlatavou tekutinou. Spokojeně jsme ji vytáhli na světlo světa a ani jsme se nepozastavili nad tím, že nemá etiketu.

Připravuji skleničky na bílé víno – nejsme přeci žádní amatéři, abychom nevěděli, které skleničky patří ke kterému vínu. Mates otevře láhev a labužnicky přičichne k hrdlu, ze kterého se line pronikavá nasládlá vůně. „Hm… To bude sauvignon, ročník tipuju tak 2016. Cítím tam černý rybíz a angrešt, jako v létě čerstvě utržený! A moment… Na konci je tam i kopřiva, jo, trochu je tam kopřivový buket…“ vystřihne odborný popis amatérský sommelier Matěj.

„Ukaž! Taky přivoním… No jejda, to je sauvignon jak vyšitý! Nalijeme?“ usmívám se a přidržuji skleničky. Mates nalévá, když tu… Podivná konzistence tekutiny ho zarazí. Na víno je totiž poněkud hustší, než by měla být. Mates se zmateně zamračí, odloží láhev a vezme do ruky poloplnou sklenici. Váhavě přičichne a ochutná.

„Eeeee… To asi není úplně sauvignon, víš…“ zašklebí se a začne se hurónsky smát. „Počkej, jak to myslíš? A co jiného by to bylo? Ryzlink?“ zmateně se ptám a hrnu se ke vzorku. Po ochutnání se zkřivenou hubou zjišťuji, že dnes profesionálně degustujeme bezinkový sirup.

Fotografie: Kateřina Svobodová

Katka Svobodová

Veselá osoba milující jídlo, smích, vaření, pečení a psaní. První ročník Palackého univerzity, žurnalistika a televize + rozhlas. Původem z vesničky u Zlína, těžce závislá na vesnické přírodě.