Svatováclavský pivovar láká kuriózně ochucenými pivy i hanáckým srdcem na pravém místě

Autor: Veronika Svrčinová
Datum

Venku už nám pomalu přituhuje, studenti přebíhají zmrzlí na kost mezi budovami a my přinášíme další tip, kam složit promrzlé končetiny. Tentokrát jsme se vydali do bašty kousek od Zbrojnice, oblíbeného Svatováclavského pivovaru v ulici Mariánská 4. Když budete mít to štěstí, potkáte tady dokonce nad zpěněným pivem po vyčerpávající pondělní schůzce část našich redaktorů.

Najít Svatováclavský pivovar není těžké, ať už jdete z knihovny ve Zbrojnici, protože potřebujete na čas vyměnit Coffee library nebo chcete oběd z menzy RUP spláchnout pivem. Stačí věnovat pozornost vývěsní tabuli a nezabloudit omylem do o něco přepychovějšího Svatováclavského restaurantu hned vedle. Jak se samozřejmě poštěstilo také nám, i když jsem tady šla už podruhé…

Prostý interiér obyčejné hospůdky Vás nejspíše příliš neohromí. Zvláštní zelená tapeta, oranžově nabarvené sloupy a stoly z tmavě hnědého dřeva, navozují pocit spíše vesnického pajzlu. Ve srovnání s pozlátkovou a trochu snobskou Riegrovkou bije chudé vybavení doslova do očí. Ale jak se říká, není všechno zlato, co se třpytí. A tady to platí snad dvojnásob.

p1090397

Na rozdíl od Riegrovky puká pivnice v odpoledních hodinách ve švech. „Čtvrtek večer, to už všichni studenti odjeli a určitě najdeme v pohodě místo,“ mysleli jsme si bláhově a mašírovali si to vycházkovým tempem japonského turisty. Hned po vstupu nás však tahle představa bleskově opustila a my začali ve zmatku skenovat přeplněný prostor očima. „Támhle jsou ještě čtyři místa!“ vykřikujeme nadšeně a hrneme se k prázdnému stolu, aby nás snad ještě někdo nepředběhl. Krátce na to přibíhají další dva opozdilci a omluvně zabírají poslední dvě židle u našeho stolu.

Jako v každé správné pivnici září nápojový lístek hned několika lokálními pivy. Přílišný odborník na ně nejsem, takže vám odlišné chutě, které se po druhém pivu stejně mísí dohromady, moc nepopíšu. Ale od Vaška 10º, přes Svatováclavskou 12º, Tmavé pivo pana Brauna 13º, pro německy nemluvící lamač jazyka Hefe-Weizen 13º, Řezané pivo pana Jošta až po Višňovou 13º sklouzne lehce do hrdla každý doušek. Na opravdu velké žíznivce čeká kromě normálního půllitru i honosný litrový „džbán“. A to chceš. Další zvláštností je týdně se obměňující nabídka pivních speciálů jako banánové pivo nebo pro milovníky Lay´s STRONG  je tu Limeta chilli 13º a další kuriózní příchutě.

pivovar

Kdybyste náhodou dostali během popíjení hlad, nabízí pivovar slušný výběr domácích jídel. Nám padlo oko na zelňačku. Raději než v hospodě, bychom si ji vychutnali jako odměnu za zdolání nějakého Beskydského kopce, ale byla natolik výborná, že nám vynahradila i horské scenerie a výhledy. Posledním bonusem, který návštěvníky čeká, je protikuřácký přístup. A na konec možná malá rada, raději si udělejte dopředu rezervaci.

Foto: Veronika Svrčinová, Svatováclavský pivovar  

Štítky:

, , , , , , , , , , , , , ,