Rychlé občerstvení pro studenty jako stvořené

Autor: Veronika Svrčinová
Datum

S novým semestrem se Helena rozhodla nahlédnout pod pokličku nejen okolním hospodám, ale prošmejdit také kavárny či přinést tip na to, kde se levně a dobře najíst. Jedním z takových míst, které stihnete i během krátké přestávky mezi přednáškami, je Freshing Food.

Nedávno mě mamka konfrontovala s nějakou studií, jejíž závěry mě docela překvapily. Autoři tvrdili, že téměř každý student vysoké školy, který bydlí mimo své rodné město, během prvního semestru nebo roku přibere. Nejdříve jsem se zamyslela nad tím, co mi tím chce jako říct, ale nakonec mi došlo, že má asi trochu pravdu. Ať už za to mohla nezdravá strava nebo méně pohybu, výsledek byl stejný. Nějaké to kilo navíc bych na sobě oproti minulému roku určitě našla.

Každý totiž známe ty slavné kulinářské začátky se špagetami s kečupem, čínskou polévkou a mraženou pizzou. Nejvyšším vrcholem, za který vás na kolejích pochvalně poklepávají na ramenou je pak kuskus. U některých se začne do košíků pomalu vkrádat zelenina a ovoce už po pár měsících, bývají však i takoví, kteří tuhle „instantní kuchyni“ vyměňují až s návratem do rodného hnízda. A právě proto je podle mě fast food se zdravým jídlem přesně to, co většina z nás potřebuje. Protože peněz, času a kuchařského umění je u studentů vždycky nedostatek.

Freshing food

Olomouckou díru na trhu v tomhle případě vyplňuje Freshing Food. Nenápadné bistro, které jsem při prvním uspěchaném hledání po poslední zkoušce úspěšně minula a skončila na místě, kterému jsem se snažila vyhnout. Vítr mě dovál až do nedaleké Šantovky a KFC. Takže úplně jiný šálek kávy. Pokud si ale na rozdíl ode mě dopředu zjistíte, kam jít, zas tak těžké to není. V ulici Kateřinská u Dolního náměstí směrem k Tržnici se na vás bude vyklánět usměvavá majitelka Nikola Horáková a přilákají vás také tabule s nezvykle „zeleným“ obsahem.

„Původně jsme s manželem, který je programátor, chtěli založit e-shop se zavařeninami a podobně. Po boji s hygienou a všemi příkazy a zákazy, kterými si člověk musí projít, jsem mu položila dost vtipnou otázku: „A myslíš, že to vůbec můžeme vařit doma?“ Nemohli jsme. Naštěstí mě napadlo postavit nový model na otevřenější práci s lidmi a využít zkušeností z Kanady. Velmi populární tam bylo smoothie, ale jen to by nestačilo, zvláště v zimě. K zdravým nápojům tak přibylo i zdravé jídlo, které prakticky každý týden vymýšlím,“ popisuje začátky Nikola Horáková.

P1090422 - 2

Vybírat můžete nejčastěji ze sendvičů, burgerů, tortill a polévek. Tortilly, které jsou z celé nabídky nejdražší, stojí 69 korun, polévka třeba jen 30 korun. Výhodou je výroba z čerstvých a zdravých surovin, výjimku netvoří poslední dobou oblíbené avokádo, kozí sýr nebo cizrna. Ale nemusíte se bát, i když tady najde uspokojivý oběd vegetarián i vegan, tortilly se nadívají kuřecím a občas vás překvapí i sekaná nebo hovězí. Já jsem při své návštěvě vyzkoušela sýrovou tortillu s kuřecím masem a rukolou a musím jen doporučit. „Bylo to dobré, ale na mě až moc zelené,“ stěžoval si můj přítel, ale já sem šla právě kvůli tomu.

Malou nevýhodou je, že pokaždé jdete na vlastní pěst a čekáte, jaké dobroty skrývá vývěsní tabule tentokrát. Nabídku majitelka mění každý den, nebo ob den a jiná možnost, než dojít pěšky omrknout aktuální stav není. „Můj prvotní nápad byl udělat na webu rovnou i objednávkový systém s online platbami. Člověk by si vybral nějaký sendvič, dopředu za něj zaplatil a v polední pauze ho už jen přišel vyzvednout. Ale ještě jsem nevyřešila, jak zabránit tomu, aby se mezitím vyprodal. Teď jsem byla zahlcená přípravami a tím, abych si zajela nějaký systém. Jak udělat sendviče opravdu dobré nebo jak je správně propéct. Do sezóny už bych ale stránky chtěla mít hotové a možná na nich i vždycky zveřejním měnící se nabídku,“ upřesňuje Nikola.

Z nabídky smoothies si určitě také vyberete, ta se dokonce nemění a ochutnávat je tak můžete chodit na jistotu. Ale jak říká sama majitelka. Zatím je na ně stále celkem chladno a vytlačují je grog nebo čaj. A kdy si pro svůj zdravý oběd zajdete vy?

Fotografie: Veronika Svrčinová, Freshing Food

Štítky:

, , , , , , , , , , , , ,