Menza: Smutné jídlo s veselým názvem

Autor: Michal Bajnok
Datum

Tak nám začal letní semestr. Tuto větu patrně slýcháte ze všech stran, a jelikož se mi nechce vymýšlet způsob, jak vás uvítat, jednoduše ji zopakuji. Minulý týden se potvrdily moje prognózy z pozkouškového volna. Po návratu na koleje opět hladovím. Víceméně jsem od středy držel půst kvůli víkendovému festivalu Uzená Olomouc. Na menzu jsem si každopádně čas udělal. A nemůžu říct, že by se něco změnilo. K horšímu, ale ani k lepšímu.

Jak už to tak bývá, každý začátek semestru je hektický. Ve škole i mimo ni. Především k večeru. To se tak stane, že člověk ráno nemůže jíst, odpoledne nestíhá a maximálně večeří, aby nepil na prázdný žaludek. Já nebyl výjimkou. Ale spíše jsem nestíhal. A především nejím, když nemám hlad. Každopádně jsem měl na ISIC kartě zhruba čtvrt roku pět korun a řekl jsem si, že nadešel čas s tím něco udělat. Hlavně také proto, že Helena v krabici už jede na plné obrátky, jen ta menza jaksi pokulhává. Z lásky k sobě a férovosti ke kolegům jsem teda zašel na oběd. Naposledy od listopadu.

Zmocnil jsem se tácu, minul vodu a šel rovnou k výdeji. Opravdu jsem se těšil. Kuřecí fajitas v tortille s oblohou ve mně vzbudily zájem prakticky okamžitě. Náplň tortilly činily fazole, česnek, paprika, rajčata, cibule a smetana. Proč ne. Všechny ze jmenovaných ingrediencí jsou mé oblíbené, takže nebylo nutno se čehokoliv obávat. Opak byl mírně pravdou. Když jsem viděl tortillu, kterou kuchař hodil na talíř, do ní kydnul něco, co připomínalo spíše Strážnický verbuňk (nemyslím tanec), a na okraj talíře přihodil kopeček zeleniny, zmocnil se mě smutek.

dav

Tipy menzy: Kuřecí fajitas v tortille s oblohou

Jak se píše v titulku, jednalo se o smutné jídlo. Proč? Působilo prostě ponuře. S tímto poznatkem přišel můj kolega. Pravým opakem, tedy veselé jídlo se smutným názvem, je například Schinkenspeck. Smutné kvůli tomu, že je v němčině. Ale pojďme dál. Proč mi přišel název fajitas veselý? Při projíždění nabídky jídel se mi nějak zamotaly oči a místo fajitas v tortille jsem přečetl slovo, označující jisté partie nás mužů. Nebudu ho tu uvádět, jelikož by mi ho editorky zcenzurovaly, ale obyvatelé Slovenska, jižní Moravy a možná nějakého okolí ho budou stoprocentně znát. Pokud by vám to nedalo spát, kontaktujte mě. Teď už ale k jídlu samotnému. Začnu oblohou, která byla z celého oběda asi nejsmutnější. Jednalo se o zelí, malý kus meruňky a pravděpodobně kousky cibulky nebo okurek. Tortilla na tom byla líp. Suchá sice ne, ale mírně gumová. Nicméně se to dalo zvládnout. Maso bylo poměrně slušné a o zbytku náplně jsem již psal. Jen bych podotkl, že by mohla být lépe ochucená, trochu ostřejší a mít lepší konzistenci. Chvílemi v ní byly jakési hrudky. Každopádně účel splnila, najedl jsem se.

Začátek semestru byl v menze takový průměrný. Ze všech jídel, která byla v nabídce, mi tohle v semestru předešlém nějak uniklo. Ano, dám si ho i příště, ale pokud nebude na výběr nic lepšího.

Kuřecí fajitas v tortille (fazole, česnek, papriky, rajčata, cibule, smetana), obloha, 40 Kč, konečná známka: 3

Štítky:

, , , , , ,