Menza: Přišel čas na změnu, soudruzi!

Autor: Michal Bajnok
Datum

Vedro, co? Vylezlo nám slunce a hezky se oteplilo. Já třeba odložil svůj vojenský vaťák a chodím jen v hadrové bundě. Nádhera. Minulý týden jsem dokonce i stíhal všechny naplánované aktivity a úkoly, takže se nemusím vymlouvat. A nejsem jediný, kdo stíhal. Menza po nějaké době připravila pokrm s exotickým a správně napsaným názvem, takže se bylo na co těšit. A i když to nedopadlo podle mých představ, jsem spokojen. Po delší době můžu zase kritizovat.

Dnes si tu přirovnání k filmu nepřečtete. Nepřečtete si ani jednu z mých, již tradičních, výmluv. Místo toho se budu trapně pochvalovat a plácat se po zádech. Minulý týden jsem byl konečně produktivní. To znamená, že jsem psal, četl a dokonce šel několikrát jen tak na večerní pivo. Nehledě na to, že jsem jel po dvou týdnech domů, takže mi přišlo rozumné si nekazit těch pár dnů odpočinku a téměř všechny povinnosti udělat během týdne. Jsem šikovný. Nezůstanu však pouze u sebe. Činila se i menza. Konečně se totiž v nabídce objevilo jídlo, které vzbudilo mou pozornost. A to opravdu hodně. Jednak správným názvem, jednak vzpomínkou na nedávný zážitek se stejným druhem kuchyně. Indické kuře TIKKA MASALA mi přišlo jako vhodný bod kritiky, jelikož jeho příprava není jednoduchá (ale ani složitá) a vyžaduje nemalé množství surovin. Serrano papričky, koření garam masala, tzv. římská rajčata (pokud nejste Jirka Babica, který, pokud je nemá po ruce, tam dá třeba granátové jablko), čerstvý koriandr, kardamom a hromada dalších blbostí. Pochopitelně tyhle suroviny menza neměla, tak to vzala ve stylu již zmíněného Jirky Babicy. To, co tam bylo, tam být nemá, a to, co tam nebylo, tam být má. Takže jdeme na to.

dav

Tipy menzy: Indické kuře TIKKA MASALA (rozinky, máslo, kari, smetana, žampiony, jablka), příloha, obloha

Vodu jsem opět vynechal. Kolega v rondonu se mě tázal, jakou chci přílohu. Ke kuřeti se nejlíp hodí rýže. Vzal tedy talíř s poměrně nově vypadající oblohou, hodil na něj rýži, přidal kuře a celé to polil nějakou směsí. Tady nastal první problém. Ve směsi jsem zahlédl houby. V Tikka Masala houby nejsou. Alespoň mi naskakovala inspirace pro tento článek. Po usednutí, vytažení deníčku a fotce mohla sranda začít. Nejprve rýže. Nevysušená, neslepená, akorát. Příjemnou změnou byla obloha, tvořená zelím, mrkví a paprikou. Nyní směs. Chuťově špatná nebyla. Díky kari si moje chuťové pohárky pohrávaly se sladkostí a kyselostí. Každopádně tam ty houby neměly co dělat. A nebál bych se říct, že ani to jablko. Tady to smrdí Babicou. Sorry jako, ale po třetím ochutnání jsem necítil žádnou chuť. Nemyslím, že bych necítil celkově chuť, spíš jen tu směs. Sám nevím proč. A maso? Mírně nažloutlé od kari, a dovolil bych si říct, že i krapet nedopečené. Měkké sice bylo, ale člověk to prostě pozná. Takže můžu konečně prohlásit, že se naší menze pokus o exotiku opět moc nepovedl.

Je to 50 na 50. Jednou si tam člověk dá něco z Indie a je spokojen, podruhé zase pohoršen. U mě mírně převládala ta druhá možnost. A pokud se ptáte, jestli jsem jídlo dojedl, tak ne. Především kvůli tomu masu. Neříkám, že bylo sem tam syrové, ale 100% taky nebylo. Ve všem zlém ale hledám něco dobré. Konečně třeba negativní recenzi.

Indické kuře TIKKA MASALA (rozinky, máslo, kari, smetana, žampiony, jablka), příloha, obloha, 41 Kč, konečná známka: 3-

Štítky:

, , , , , ,