Menza: Hranolkové poprvé s překvapením

Autor: Michal Bajnok
Datum

Semestr jede do třetího týdne. Nebyl bych to já, kdybych hned na začátku semestru nezačal propadat do hysterie a deprese z blížících se deadlinů. Do toho všeho si zařizuji nové bydlení, jelikož mě koleje omrzely. Ne, že by se mi na Václavkách nelíbilo, ale vlastní je přeci jen vlastní. K tomu ošklivé počasí, takže jeden z mála způsobů, jak můžu myšlenkově na chvíli vypnout, je u jídla. A děkuji menze za to, že mě tak krásně překvapila.

Kdo mě zná, tak ví, že mám rád česnek a že jsem zastáncem rčení „česneku není nikdy dost“. Je to přírodní antibiotikum a především chutná. Česnekem nezkazíte absolutně nic. Maso, těstoviny, buchty, prostě nic. Jednou jsem slyšel o česnekové zmrzlině, ale nechávám si o ní pouze zdát. Uznejte sami, že při výběru jídla a zpozorování krůtího steaku s česneko-jogurtovým dipem v nabídce jsem se dlouho rozmýšlet nemusel. To jsem teda ještě nevěděl, co mě čeká za komplikaci. V jedné historce z divadelního života, kterou Miroslav Donutil vyprávěl v Lucerně, zazněla věta: „V lidském životě jsou takové momenty, kdy to člověk, jak se říká, trošičku přepískne.“ A nechci sýčkovat, ale mám takový dojem, že ten moment u mě dneska nastal. Respektive den před tím. Ale o tom později.

dav

Tipy menzy: Krůtí steak s česneko-jogurtovým dipem, příloha, obloha

Přišel jsem k výdeji, načepoval nějakou multivitaminovou šťávu a přiložil ISIC ke čtečce. Kuchař mi naložil tři kousky krůtího masa, polil je dipem a zeptal se, jakou chci přílohu. Nevím proč, ale poručil jsem si rýži. Na rozdíl od kolegyně, stojící vedle, mě neslyšel. Ta pohotově zareagovala a doporučila hranolky. Tak tedy hranolky. Zasedli jsme ke stolu, já vypil na ex sklenici se šťávou a vzápětí si šel pro další. Už poznáváte, proč jsem zmiňoval toho Donutila? Ne? Tak čtěte dál.

Přílohu tvořilo tradičně zelí s koprem. Zelí mám rád, kopr poněkud méně. Ten den byl v jednom výjimečný. Jednalo se totiž o moji první zkušenost s hranolky (ano, někomu to může znít divně, ale „hranolkami“ nebo „hranolkama“ je špatně… právě jsem vám změnil život). A můžu menzu pochválit, že to bylo v pořádku. Ani mastné, ani vysušené, prostě akorát. To samé se bohužel nedalo říct o masu. Ochucené poměrně solidně, ale suché jak bota. Ještě že tam byl ten dip. Tak, a tady nastává onen moment překvapení. Česnekový dip byl fakt česnekový. Ale jak. Na mé poměry teda nic moc, každopádně na to, že pocházel z menzy, byl česnekový až až. Žádná česneková dochucovadla, ale kousíčky česneku. Krásně jsem si v tu chvíli vzpomněl na větu Zdeňka Pohlreicha: „To je jak na židovský svatbě.“ Každopádně jsem byl spokojen. Můj žaludek ovšem ne. Celkově mi moje kondice v tu chvíli jaksi nedovolila dokončit celý oběd (teď už by vám ten Donutil mohl dojít).

I přes neschopnost si jídlo vychutnat do úplného konce jsem byl velmi potěšen a překvapen. Příště si budu dávat pozor a počítat s tím, že dip bude stejný, ne-li silnější než tentokrát.

Krůtí steak s česneko-jogurtovým dipem, příloha, obloha, 52 Kč, konečná známka: 1-

Štítky:

, , , , , ,