Menza: ¡Cuidado los hombres! Tortillas

Autor: Michal Bajnok
Datum

Jakž takž se nám zlepšilo počasí. Teda alespoň nejsou mrazy. Vánoční trhy se už naplno rozjely. Punče tečou proudem, vzduchem voní smažené jídlo a zní koledy. Pseudovánoční listopadová atmosféra jak má být. Ale vše jednou omrzí. U mě už trochu ty punče. Kančí klobásy si ještě drží poměrně slušnou pozici. Nelze se ovšem stravovat jen těmito dobrotami. Co by si menza pomyslela, kdybych se tam za celý týden neukázal. Nějak mě nabídka tohoto týdne nezaujala. Kromě pondělí. Na to jsem se docela i těšil. Ale opět jsem byl vyveden z omylu. No, však uvidíte.

Speciálně pro gramatické nácky: španělštinu neovládám, takže v případě, že je nadpis špatně napsaný, se zhluboka nadechněte a jděte bombardovat třeba Facebook, 4chan, Reddit nebo tak něco. Ale vraťme se zpět. Za celý týden jsem prostory menzy navštívil jen dvakrát. Druhá návštěva byla sporadická. Při projíždění nabídky jídel jsem nebyl nijak extra nadšen. Nejvíc mě asi zaujal jitrnicový prejt, ale spolubydlící mě přesvědčil, abych to raději neriskoval. Jediné jídlo vzbuzující fantazii byla asi jen Tortilla s mletým masem a mexickou směsí. Hned jsem si vzpomněl na tortilly, které si dělám doma. Nebo spíš dělal jsem. Postup je jednoduchý. Kuřecí nudličky ochutíte grilovacím kořením, orestujete na pánvi, přidáte nějakou rádoby mexickou směs fazolí a kukuřice z Kauflandu a rajčatový protlak, chvilku podusíte a máte náplň. Tortilly hodíte na pár vteřin do mikrovlnky, aby povolily. Naplníte, zabalíte, posypete sýrem a zapečete. Pod něčím takovým jsem si představil i tortilly v menze. Bohužel. Jídlo chutnalo, ale prostě… bohužel.

img_20161121_133158

Tipy menzy: Tortilla s mletým masem a mexickou směsí (kukuřice, fazole, feferon), obloha

Jen tak pro pořádek, kniha v pozadí mi posloužila jako pobavení u jídla. Jedná se o básnickou prvotinu Václava Šindeláře, známého spíše pod uměleckým jménem Anatol Svahilec. Rozhodně vám ji doporučuji (ano, dělám mu reklamu, ale zcela zdarma). Vodu jsem vynechal. Sám nevím proč, ale asi jsem na ni zapomněl. Klasicky jsem se pustil do zeleniny. Teda oblohy. Jednalo se o klasiku, tj. salát a zelí. Chutné, jedeme dál. Co se těsta samotné tortilly týče, tak nic moc. Trochu tuhé, hůře se krájelo a žvýkalo. Ale žádná pohroma. Náplň mohla být lepší. Mleté maso, fazole, kukuřice, hrách, mrkev. Údajně i feferony, já ovšem pálivost necítil. Anebo mám vysoké požadavky. Směs byla nasládlá a celkově mi připomínala svíčkovou z jídelen základních škol. Dostavilo se i podezření, že se jedná jen o mírně obohacenou směs, kterou měl můj kolega po pravici ke svému masu s brambory. Ale od toho raději upusťme. Nakonec, jídlo jsem snědl, tak co.

Asi si přestanu dělat naděje. Jídlo z domova je prostě z domova. Každopádně to zas tak špatné nebylo. Jediná věc, která mi vadila, byla gumovost tortilly. Ale i to jsem přežil. Jen by to chtělo větší porci. Jedna tortilla s náplní a nějaká ta zeleň člověka dostatečně nezasytí. Na druhou stranu by se jídlo zase prodražilo, takže to raději nechme plavat. I tak jsem ale vše snědl. Zapomněl jsem posnídat a pár kousků předvánočního cukroví, které mi na hodině poskytla kolegyně, opravdu nestačilo. Příště budu chytřejší. A hlavně si najdu jídlo, které mi to břicho lépe naplní.

Tortilla s mletým masem a mexickou směsí (kukuřice, fazole, feferon), obloha, 38 Kč, konečná známka: 2-


Štítky:

, , , , , , ,