Menza: Cesty Páně jsou nevyzpytatelné

Autor: Michal Bajnok
Datum

Každý člověk rád experimentuje. Ať už se jedná o cokoliv. Gastronomie, umění, drogy, nějaké to něco, o čem vždycky říkali, že pochopím, až budu větší (Prago Union – Varování). No a já samozřejmě nejsem výjimkou. Nebudu vám vyjmenovávat jednotlivé oblasti mých experimentů, ale jeden zmíním. Maso. Pokud se nejedná o rybu. Především mleté maso. S tím se dá dělat kde co… nebo teda spíš upravovat různými způsoby. Na tohle je specialistka moje máma. Takže to shrnu. Původně jsem měl hodnotit něco úplně jiného, ale kvůli blížící se senilitě se objevilo pár komplikací, nutících mě přeorganizovat plány. Každopádně to vyšlo na výbornou. 

Od nějakých pěti let jsem si vlivem babiččiny kuchyně vytvořil závislost na karbanátcích. Do teď si pamatuji, jak jsem každé ráno seděl u televize, v pravici karbanátek a druhá ruka třímala zavařený okurek. Naštěstí je mi tohoto luxusu ještě občas dopřáno, takže když se doma peče sekaná, potřebuji extra plech pro sebe. Proto ve mně pštrosí vejce s bramborovou kaší v nabídce vzbudilo nemalý zájem. Jedná se přeci o mleté maso. A původně šlo vše tak, jak mělo. Sedl jsem, jedl, dělal poznámky a nakonec vše uzavřel. Pohoda. Spokojenost tak 50/50. Co mi ovšem uniklo, byla povinnost jídlo vyfotit. To jsem zjistil až v neděli večer, kdy už byla celá recenze sepsaná. Naštěstí mám kolem sebe tolerantní a trpělivé editorky a korektorky, takže se naskytla šance celou tuto nemilou situaci odčinit včera odpoledne. A popravdě řečeno, dík za to. Titulek mi pro pštrosí vejce padl přímo do náruče, ale toho nelituji.

Pojďme ale k hodnocenému jídlu. Po vložení nějakého toho kapitálu na ISIC jsem zuřivě bojoval s terminálem pro objednání jídla (do teď to nebylo nutné), ale nakonec se vše povedlo a já si s chutí objednal Sekaný vepřový biftek s bylinkovým dipem. Nějak mě nenapadalo, co o takovém obyčejném pokrmu sesmolit. Načepování vody, zvolení přílohy, usednutí ke stolu, FOTKA a jdeme na to. Začnu s hranolky. Za přílohu jsem je zvolil z čisté zvědavosti. Poprvé mě nezklamaly, ale co kdyby náhodou… ne, dobré. Pořád jsou dobré. Obloha taktéž. Najemno nasekané zelí. Na dip jsem se těšil obzvlášť. Bude-li to nějaká směs bílého jogurtu, zeleniny nebo koření, jak tomu většinou bývá. Takové neslané, nemastné. Ale i tady se zadařilo. Chutný, výrazný. No a samotné maso? Doufal jsem, že bude lepší než ono pštrosí vejce. A taky bylo. Příjemně nasládlé, bez křupek nebo jiných nežádoucích předmětů. Vydařený substitut. Chutnal mi tak, že jsem snědl opravdu všechno. Málem i vylízal talíř.

dav

Tipy menzy: Sekaný vepřový biftek s bylinkovým dipem (česnek, jogurt, hořčice, chilli, vejce, mouka hl., majonéza), příloha, obloha

Tady nemám menze opravdu co vytýkat. Možná jen to pštrosí vejce bylo poměrně komické, ale tímhle si spravila reputaci. Chutnalo, zasytilo, uspokojilo potřebu. Co víc si přát. Uvidíme, co přinese další týden.

Sekaný vepřový biftek s bylinkovým dipem, 39 Kč, konečná známka: 1


Štítky:

, , , , , , , ,