Menza bez menzy: Kolejní klenot a vrchol bzenecké gastronomie

Autor: Michal Bajnok
Datum

Dámy a pánové, zápočty a zkoušky jsou tu. Jelikož Helena v krabici funguje během semestru a o zkouškovém se noří do studia, je mou povinností vás informovat o tom, že se tímto jedná o poslední hodnocení menzy v letošním letním semestru. Stejně jako na konci toho zimního, i nyní je tu trochu netradiční pokrm. Především proto, že nemá s menzou nic společného. Jak vše vzniklo, se dozvíte v následujících řádcích. 

Původně tu mělo být další jídlo z menzy, ale v pátek večer mi docvaklo, že přes víkend otevřená není a v pondělí nejspíš taky ne. Takže krizový stav. O čem napsat? Po chvíli brainstormingu mě ale políbila múza. Vzpomněl jsem si totiž na jedinečný, jednoduchý a originální pokrm, připravovaný na koleji Bedřicha Václavka. Můj bývalý spolubydlící, Tomáš M., totiž navštěvoval stejnou školu jako já. Mohli jsme tedy dát hlavy dohromady a tvořit zcela novou gastronomii. Onen výtvor se honosí jménem Fazolový Mike. Proč zrovna takhle?

Kořeny jídla sahají do Itálie. V dětství jsem se zde poprvé setkal s kouzelnou konzervou značky Bonduelle, obsahující fazole s kukuřicí v nějaké mexické omáčce. Jedl jsem je z modré, plastové misky s patkou chleba. Manna nebeská. Od toho dne už mě tyto fazolky provázely celý život. Časem se objevil nápad obohatit je o maso. Kuřecí nudličky s grilovacím kořením či co. Po příchodu na vysokou školu začaly fazolky budit pozornost u mých spolubydlících. Kolega Tomáš si ze mě neustále utahoval a díky tomu, že jsem je jedl opravdu často a rád, mi začal přezdívat Mike Fazola. Největším experimentátorem byl však on. Ke směsi cibuli, a to je zásadní krok.

Základní surovina

Fazolový Mike obsahuje tři základní suroviny. Cibuli, fazole a maso. Kolega si zvykl na trochu jinou plechovku, konkrétně BBQ fazole. Nějak jim nemůžu přijít na chuť (jelikož žádnou nemají), takže raději volím tuto směs. Postup je velmi jednoduchý. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme do skla na pánvi a následně přihodíme maso. Jaké zvolíte, je na vás. Nám se osvědčilo to nejjednodušší. Debrecínské párky, nakrájené na tenká kolečka, nebo zavařené vepřové ve sklenici. Až jsou párky osmahnuté, popřípadě až se maso rozpadá, přihoďte směs fazolí a trochu koření Grilovací zelenina. Vše důkladně promíchejte a nechte chvilku probublat. Jako příloha poslouží čerstvý rohlík, chleba nebo kaiserka. Já pro dosažení naprosté dokonalosti zalívám vše pivem Páter od Černé Hory. Každý si tento recept může nějak vylepšit. Někdo přidá hrášek, někdo přilije pivo. Variant je opravdu mnoho.

Sice to vypadá jako jídlo pro trestance ve věznici s nejvyšší ostrahou, ale věřte mi, je to fakt dobré.

Fazolový Mike, k nezaplacení, konečná známka: 1*

Tímto se s vámi pro letošní letňák loučím a přeji mnoho úspěchů u zkoušek. Třeba se v následujícím zimním semestru opět potkáme.


Štítky:

, , , , , ,