Korunní pevnůstka v obležení veganů

Kristina Jochmannová

Autor: Kristina Jochmannová
Datum

Když jsem v sobotu 13. 5. dorazila na Veggie fest, měla jsem trochu rozporuplné pocity. Všichni okolo se usmívali a působili mile, avšak areál byl téměř liduprázdný. Už za chvíli mi došlo proč. Dorazila jsem totiž v tu nejméně vhodnou dobu. Asi deset minut před mým příchodem skončila první sekce přednášek a workshopů a měla následovat “pauza na oběd”. Paradoxně se však ukázalo, že prázdný žaludek nejspíš nikdo nemá. Malá skupina hladovců postávala převážně u jednoho stánku, zbytek byl rozptýlený po areálu. Ostatní návštěvníci už buď odešli, a nebo ještě nepřišli. Já jsem si zatím koupila levandulovou kombuchu, fermentovaný nápoj ze zeleného čaje a vyrazila na obhlídku.

zdroj: Kristina Jochmannová

K dostání byly nejen veganské pokrmy a nápoje, ale i přírodní kosmetika, oblečení a šperky. Mimo to byly v areálu stánky s různými peticemi. Každý návštěvník si mohl vyslechnout, o co daná petice usiluje, a rozhodnout se, zda ji svým podpisem podpoří.

Festival navštívilo i několik známých osobností. V řadě na falafel jste mohli potkat i Matěje Stropnického ze Strany Zelených, hned u vstupu pak zahlédnout Jakuba Čecha, šestnáctiletého aktivistu z Prostějova.

Brzy jsem tak svoji domněnku, že jsem nezvolila nejvhodnější čas k návštěvě, přehodnotila. Mohla jsem si totiž v klidu prohlédnout veškerou nabídku občerstvení, dát se do řeči se zajímavými lidmi a dozvědět se tak spoustu informací o věcech, o kterých jsem do té doby neměla ani tušení. Nakonec jsem se rozhodla pro zelnou placku, která svou chutí připomínala tradiční český bramborák, a vyzkoušela jsem i svou první raw tyčinku s vlašskými ořechy.

zdroj: Kristina Jochmannová

Když jsem si dostatečně užila venkovních stánků, začínal zrovna druhý blok přednášek a workshopů. Těsně před začátkem se areál zaplnil a už po chvíli se houf lidí přesunul do jednotlivých přednáškových sálů. Program zahrnoval workshopy Veganství pohledem institucí, Veganský food festival a vše, co jste o něm chtěli vědět, Proč bránit světové oceány a Veganství a feminismus.

Já si z nich vybrala workshop Proč bránit světové oceány o organizaci Seashepherd věnující se ochraně oceánů. Martin Švadlenka nám vyprávěl o tom, co organizace dělá, jakým způsobem se snaží zabránit lovu velryb na maso v Japonsku, zavírání delfínů do akvárií a mořských světů, zabíjení tuleňů kvůli kůži nebo odřezávání žraločích ploutví pro gastronomické účely.

zdroj: Kristina Jochmannová

V druhém odpoledním bloku pak bylo na výběr mezi workshopy a přednáškami Radikální aktivismus protože žádná klec nemůže být dost velká a žádná smrt dost bezbolestná; Workshop o aktivismu; Ochrana šelem v České republice + promítání dokumentu Causa Carnivora režiséra Jana Svatoše; Veganství a welfare a workshopem na výrobu přírodní kosmetiky.

Právě předáška Kláry Fafejtové: Welfare – jak (ne)souvisí s veganstvím?,  kterou jsem si vybrala i já, vnesla do celé problematiky veganství jiný pohled na věc. Došlo i na diskuzi, v níž se řešilo, do jaké míry usilují vegani a welfaristé o to samé a jakým způsobem by mohly obě skupiny spolupracovat. Toto téma pak částečně zaznělo i na panelové diskuzi mezi vedoucími workshopů, která následovala.

Celý den završil večerní program, který vyplnily koncerty kapel Presento, Bored on Board a Human Puppet.


Štítky:

, , , , , , , ,