Jeden svět přinesl myšlenku Sugar-free revoluce

Eliška Vrbová

Autor: Eliška Vrbová
Datum

V druhém dni festivalu Jeden svět Olomouc se Helena zúčastnila projekce filmu Cukr blog a ve středu navštívila besedu Lze žít bez cukru? v Bistré krávě. Kdo si chtěl prasknout svoji bublinu ohledně tématu zdravého stravování, dostal k tomu na těchto akcích jedinečnou příležitost.

Kdo by čekal, že bude o snímek, který prezentuje běžně používaný cukr jako smrtící drogu, takový zájem. Před kinem Metropol, kde měl Cukr blog v 17:30 začít, se linula dlouhá řada diváků, a když se všem konečně podařilo koupit si lístek a usadit se, filmový sál praskal ve švech.

Ještě před filmem se na pódiu objevila režisérka a zároveň hlavní postava filmu Andrea Culková, aby popřála divákům příjemnou zábavu. „Ten film je sice vážný, ale snažili jsme se tam dát pár vtipů, tak se prosím smějte,“ uvedla se smíchem na začátek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cukr blog je dokumentem, který nás má varovat před nebezpečím každodenního používání rafinovaného cukru i jiných sladidel. Dozvídáme se, že cukr způsobuje nejen diabetes, ale i jiná onemocnění a poruchy, například syndrom ADHD u dětí.

Když Andrea Culková potřetí otěhotněla, lékaři jí diagnostikovali těhotenskou cukrovku a to odstartovalo její „sugar-free“ život. Cukr blog dokumentuje pětiletou snahu o rozšíření kampaně upozorňující na nebezpečí cukru nejen na území Čech, ale i ve Spojených státech či v Německu. Tento dokument je vlastně takovým znovuzrozením a oslavou knihy Sugar Blues amerického spisovatele Williama Duftyho z roku 1975.

Andrea Culková ve filmu poukazuje na zavádějící marketingové strategie „food industry“, které propagují nezdravé potraviny jako zdravé a rozhodně nenavádějí k omezení cukru, právě naopak. Režisérka zde odhaluje i přibližně čtyřicet let starý podvod týkající se podplacení vědců z Harvardu člověkem ze zmíněného potravinového průmyslu. Vědci měli vydat falešnou studii o neškodnosti rafinovaného cukru a sladkých potravin a uklidnit tak společnost, která tehdy začala konzumaci cukru omezovat. To se skutečně podařilo, studie spatřila světlo světa a prodej sladkých potravin se opět zvýšil.

cukr_blog_04

Zajímavá je skutečnost, kolik slavných osobností se už o tuto „sugar-free“ změnu pokoušelo. Mezi nimi i například John Lennon a Yoko Ono, o nichž málokdo ví, že kromě svého boje za mír bojovali i za život bez cukru. Jejich známou postelovou fotkou v jejich newyorském bytě se Andrea nechala inspirovat a podobný obrázek se nám zjeví na konci filmu, jen místo „Bed Peace. Hair Peace.“ čteme „Sugar Free World. Sugar Is Easily Replaced.“

Po filmu následovala debata s režisérkou Andreou Culkovou, fitness trenérem a odborníkem na výživu Janem Doleželem a výživovou specialistkou Romanou Pelikánovou ze Světa zdraví v Olomouci. V publiku mnoho diváků s ideou filmu souhlasilo, našlo se však i pár negativních názorů, které ale autorka filmu přijala s nadhledem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Padl zde i dotaz, co by Andrea Culková doporučila nám studentům v případě, že nemáme takové finanční prostředky, abychom mohli nahrazovat veškerou stravu obsahující cukr něčím zdravějším, a navíc se stále snažíme šetřit čas. Na tuto otázku nedokázala režisérka zcela jednoznačně odpovědět, proto se toho ujal Jan Doležel. Doporučil navařit si jídlo večer a druhý den pouze nosit krabičky s jídlem. Radu jsme tedy sice dostali, působila ale, jako kdyby pro studenty taková alternativa spíš neexistovala.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O den později se v Bistré krávě konala beseda s nutriční specialistkou Apolenou Stellarovou s názvem Lze žít bez cukru? navazující právě na projekci Cukr blogu. Navíc zde tento příjemný podnik připravil ochutnávku zákusků bez cukru – mrkvový dort, raw kuličky a jablečný bezlepkový dort. Návštěvnost zřejmě předčila očekávání, Bistrá kráva se naplnila k prasknutí (svých bublin) a zájemci, kteří přišli těsně před pátou hodinou, už museli pouze poslouchat výklad ze spodního patra.

Beseda se nesla v trochu jiném duchu než debata po filmu. Apolena Stellarová měla připravenou prezentaci, v níž jsme se dozvěděli spíš něco o chemickém složení cukru než o jeho praktických účincích. Následovala i diskuse, kde se ale Stellarová přiznala, že by mohla žít bez masa, bez cukru však ne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyto dvě „sugar-free“ akce však rozhodně byly určitým sáhnutím do svědomí. Je jen na nás, jak se k této problematice postavíme, ale všichni čtyři odborníci se v jednom shodli – je důležité začít dříve, než se účinky cukru v našem těle nenávratně dostaví.

Foto: Eliška Vrbová, Tomáš Odstrčil, ticbrno.cz


Štítky:

, , , , , , , ,