„Bramboráky jsem hůlkami jedl poprvé,“ říká Marek po šestitýdenní stáži v Malajsii

Lucie Kratochvílová

Autor: Lucie Kratochvílová
Datum

Exotickou Malajsii nám ukázal Marek Navrátil. Představil ji v úterý 18. dubna v rámci cestovatelských večerů SEM & TAM, které pravidelně pořádá mezinárodní studentská organizace AIESEC. V prostorách kavárny Bistrá kráva nám Marek přiblížil průběh svojí šestitýdenní stáže a podělil se o zážitky z cest.

20170418_181250

Když jsem dokončil školu, chtěl jsem někam vyjet, něco nového zažít,“ začíná svoji přednášku Marek, který přijel z Asie asi před 7 týdny, a dále pokračuje ve svém vyprávění. Pokud se vydáváte na stáž, jednou z nejdůležitějších věcí je samozřejmě bydlení. Malajsie je sice rozvojová země, ale její hlavní město Kuala Lumpur je na tom podstatně lépe. Dvoupatrový dům, který měl Marek pronajatý spolu s ostatními stážisty, měl v každém pokoji klimatizaci, větráky a tři koupelny. „Začátek byl trošku pomalejší, přijeli jsme přímo do oslav Čínského Nového roku, který se zde pečlivě dodržuje, takže jsme zůstávali doma. Částečně jsme to oslavili také, každý něco uvařil. Nejexotičtějším jídlem byly bramboráky, které jsem mimochodem jedl poprvé hůlkami,“ směje se Marek. Velký zájem byl prý i o plzně, které prozřetelně přivezl.

20170418_183802 Malajsii si vybral nejen pro její exotičnost, ale také díky výborné zpětné vazbě a komunikaci tamějšího AIESECU. „Náplní naší dobrovolnické stáže bylo pět workshopů na středních školách, které se věnovaly šíření povědomí o plýtvání jídlem a snahy zredukovat odpad, náš projekt se jmenoval Clean our plate,“ dodává Marek. Vyhazování nadměrného množství jídla je celosvětovým problémem. Situace v Malajsii je ovšem velmi kritická, denně se zde vyhodí jídlo, které by nakrmilo dalšího 2,2 milionu lidí.

Mimo přednášek na středních školách se věnovali i dobrovolnické práci na různých malajských projektech, které rovněž souvisí s tímto tématem. „Navštívili jsme University of Malaya, která jako první v Asii používá systém recyklace potravin přímo na kampusu. Veškerý odpad i jídlo přetváří na vlastní energii, čímž šetří peníze,“ pokračuje Marek. Univerzita část kompostu prodává dál, něco vyváží na skládku, tak, aby měli nulový odpad. Studenti se tak učí jinému přístupu k vyhazování věcí a univerzita spoléhá, že to později naučí i svoje děti. „Jeden den jsme strávili i v Kechara Kitchen, což je organizace založená bezdomovcem a poskytuje jídlo pro lidi žijící na ulici. Pravidelně sem chodí spousta dobrovolníků, kteří rozváží po městě polévky nebo jiné potraviny,“ dodává.

IMG_20170418_184113_281

Při přednáškách na středních školách jsem byl za exota. Jako vysoký běloch s modrýma očima jsem byl nepřehlédnutelný a často se se mnou chtěli fotit. Ale místní děti mají opravdu zájem o to, co jim říkáte, vážně poslouchají,“ neskrýval překvapení Marek, který ve své části prezentace vysvětloval, že planeta je na tom takhle špatně právě kvůli lidem, kteří na ní žijí. Celá třetina vyprodukovaného jídla se jednoduše vyhodí a když to tak půjde dál, v roce 2050 už nebude dostatek jídla. „To je samozřejmě problém, jídlo nemůžeme pěstovat donekonečna, půda slábne. Stejně jako žena nemůže pořád plodit děti, i zem má nějaké limity. Velký problém představuje i methan, který je silnější než výfukové plyny. A s tím souvisí i globální oteplování,“ popisuje Marek.

Na jednom z workshopů měli i hosty z projektu Grub Cycle. Ti skupují jídlo ze supermarketů, které by se jinak vyhodilo a přetváří jej na produkty. Vyrobené džemy, sirupy apod. dál prodávají a nevzniká tak další odpad. Rovněž prodávají potřebným za cenu nižší, než je ta tržní, tzv. Grub bags, které obsahují základní potraviny.

V závěru přednášky nám sdělil pár užitečných rad, kterými se řídit, když jedete za hranice. „Pokud se vydáváte na stáž, je důležité zjistit si něco o zemi, kam jedete. Nebezpečno může být kdekoliv. Podívat se i jaké tam je v tu roční dobu počasí, já jsem si třeba vzal zbytečně moc oblečení. Taky je dobré pohlídat si vízum. Já jsem při odjezdu zjistil, že jsem tu dobu překročil asi o čtrnáct dní, ale nikdo si toho naštěstí nevšiml. Cestování mě taky naučilo, že když zjistíte, že jste něco zapomněli doma, tak to nepotřebujete,“ shrnul svoje poznatky Marek. „Terima kasih,“ poděkoval na závěr v indonéštině.

20170418_191013

Pokud i vy přemýšlíte, že byste rádi vyjeli na stáž, můžete se nezávisle registrovat na stránkách www.nastaz.cz, případně navštívit Burzu stáží, která proběhne v úterý 25. dubna od 17:00 v budově Magistrátu města Olomouce. Na další cestovatelský večer se do Bistré krávy můžete přijít podívat 3. května, tentokrát na téma Jak jsem poznala Kolumbii.

Foto: Wikimedia Commons, Lucie Kratochvílová


Štítky:

, , , , , , , , , , , ,